Kännykkä voi aiheuttaa likinäköisyyttä lapsille

26. helmikuuta 2025

Lapset ja nuoret viettävät entistä enemmän aikaa kännykän, tietokoneen ja muiden digitaalisten laitteiden parissa. Tämä saattaa tuoreen meta-analyysitutkimuksen mukaan suurentaa likinäköisyyden riskiä.

Lukeminen ja muu lähityö tiedetään likinäköisyyden riskitekijäksi, mutta ruutuajan ja likinäköisyyden yhteyksistä tutkimusnäyttö on epäselvempi.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 45 tutkimuksen ja 340 000 keskimäärin yhdeksänvuotiaan tietoihin.

Analyysin perusteella jokainen tunnin lisäys päivittäisessä ruutuajassa liittyi 20 prosenttia suurempaan likinäköisyyden todennäköisyyteen.

Yhteys voimistui tasaisesti mitä enemmän lapsi vietti ruutujen ääressä. Esimerkiksi neljä tuntia päivittäin erilaisia digitaalisia laitteita käyttäville kehittyi likinäköisyyttä kaksi kertaa todennäköisemmin kuin lapsille, joiden ruutuaika oli vähäinen.

Analyysissa ei huomioitu lukemista, kirjoittamista ja muita perinteisempiä lähityön muotoja, jotka altistavat likinäköisyydelle. Tämän vuoksi osa nyt havaituista yhteyksistä voi osittain selittyä muilla seikoilla kuin pelkällä ruutuajalla. Myös vähäinen ulkoilu voi altistaa likinäköisyydelle, tutkimuksista tiedetään.

Suomessa likinäköisyyttä eli likitaittoisuutta eli myopiaa on muutamalla prosentilla 7–8-vuotiaista lapsista, mutta aikuisiässä jo noin 20–30 prosentilla. Jos kehitys jatkuu samanlaisena, vuonna 2025 mahdollisesti puolet maailman väestöstä on likinäköisiä. Aasiassa likinäköisiä on paikoin jopa 80–90 prosenttia koululaisista.

25. maaliskuuta 2025
Tuoreen tutkimuksen mukaan epäsäännöllisesti nukkuvat sairastuivat sydäninfarktiin, aivoverenkiertohäiriöön tai sydämen vajaatoimintaan neljänneksen todennäköisemmin kuin samanikäiset, joiden unirytmi oli säännöllinen.
24. maaliskuuta 2025
Alueelliset erot ADHD-diagnooseissa ovat yhä suuria, mutta sukupuolierot ovat kaventumassa, kertoo tuore THL:n selvitys.
19. maaliskuuta 2025
Kalassa on paljon terveelliseksi tiedettyjä omega-3-rasvahappoja, jotka voivat hillitä tulehdusta ja MS-taudin kaltaisia tulehduksellisia sairauksia.
14. maaliskuuta 2025
Jos kehitykseen ei tule muutosta, vuonna 2050 maailman aikuisväestöstä 60 prosenttia ja lapsista ja nuorista kolmannes on ylipainoisia tai lihavia.
7. maaliskuuta 2025
Lintuinfluenssarokotukset alkavat maaliskuussa. Rokotetta suositellaan henkilöille, joilla on työnsä tai muun olosuhteen vuoksi suurentunut riski saada tartunta.
28. helmikuuta 2025
Asbestialtistus liitetään useimmiten keuhkosairauksiin ja keuhkosyöpään, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan se voi suurentaa myös monien ruoansulatuskanavan syöpien vaaraa.
25. helmikuuta 2025
Tuoreen tutkimuksen mukaan palkokasvien lisääminen ruokavalioon parantaa kokonaiskolesterolia ja pienentää LDL-kolesterolin pitoisuuksia jo kuudessa viikossa.
18. helmikuuta 2025
Sosiaalinen kanssakäyminen, vapaaehtoistyö, matkustelu ja vaikkapa bingon pelaaminen säännöllisesti voivat tuoreen tutkimuksen mukaan lykätä muistisairauksien alkua viidellä vuodella.
17. helmikuuta 2025
Tuoreen kotimaisen tutkimuksen mukaan nettiterapia on varteenotettava ja edullinen vaihtoehto lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa.
10. helmikuuta 2025
Iltavirkuilla lapsilla on taipumus epäterveellisempään ruokavalioon ja painon nousuun myöhemmin. He kokevat myös enemmän sosiaalista jetlagia.
Show More