Lintujen kevätmuutto lisää lintuinfluenssan riskiä

7. maaliskuuta 2025

Lintujen kevätmuutto lisää lintuinfluenssatartuntojen riskiä, muistuttaa Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotteessaan.

Suomessa on tänä vuonna havaittu lintuinfluenssaa toistaiseksi tammikuun lopussa Turussa naakoilla sekä helmikuussa Taivassalossa kanahaukalla. Ihmisillä lintuinfluenssatartuntoja ei ole Suomessa todettu lainkaan, mutta muualla Euroopassa ja maailmalla niitä on ollut.

Lintuinfluenssarokotukset alkavat tänä vuonna maaliskuussa. Hyvinvointialueet vastaavat rokotusten järjestämisestä ja kertovat, mistä ja milloin rokotuksen voi saada.

Rokotetta suositellaan niille 18 vuotta täyttäneille, joilla on työnsä tai muun olosuhteen vuoksi suurentunut riski saada tartunta. Ryhmään kuuluvat muiden muassa turkistilojen ja siipikarjatilojen pitäjät, heidän perheenjäsenensä sekä tilojen työntekijät.

- Rokote suojaa tällä hetkellä kiertäviä lintuinfluenssaviruksia vastaan. Tutkimusten mukaan rokote suojaa vakavalta taudilta, kertoo THL:n tutkimuspäällikkö Merit Melin .

THL:n tuoreen tutkimuksen mukaan Suomessa käytössä oleva lintuinfluenssarokote tarjoaa suojaa tällä hetkellä kiertäviä lintuinfluenssaviruksia vastaan. Lisäksi se voi tuottaa pitkäaikaista suojaa erilaisia lintuinfluenssaviruksia vastaan. Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta.

Voi aiheuttaa vakavan taudin

Lintuinfluenssa on viruksen aiheuttama tauti, jota esiintyy erityisesti linnuilla. Linnuista se voi tarttua esimerkiksi turkiseläimiin ja siipikarjaan. Yhdysvalloissa virusta on todettu myös lypsykarjassa.

Lintuinfluenssa ei tartu helposti ihmisiin. Ihminen voi kuitenkin saada tartunnan sairaista tai kuolleista eläimistä tai niiden eritteistä. Virus voi aiheuttaa ihmiselle oireettoman tai lievän hengitystieinfektion, mutta myös vakavan taudin.

Lievään hengitystieinfektioon voi kuulua kuumetta yskää, päänsärkyä ja hengenahdistusta. Virus voi myös aiheuttaa silmän sidekalvotulehduksen. Vakavassa tautimuodossa lintuinfluenssa voi johtaa keuhkokuumeeseen tai äkilliseen hengityksen vajaatoimintaan, sekä aiheuttaa monielinvaurioita ja neurologisia oireita.

Tartuntoja voi ehkäistä välttämällä koskemista kuolleisiin ja sairaisiin lintuihin tai muihin villieläimiin sekä niiden eritteillä tahriintuneisiin pintoihin.

 

25. maaliskuuta 2025
Tuoreen tutkimuksen mukaan epäsäännöllisesti nukkuvat sairastuivat sydäninfarktiin, aivoverenkiertohäiriöön tai sydämen vajaatoimintaan neljänneksen todennäköisemmin kuin samanikäiset, joiden unirytmi oli säännöllinen.
24. maaliskuuta 2025
Alueelliset erot ADHD-diagnooseissa ovat yhä suuria, mutta sukupuolierot ovat kaventumassa, kertoo tuore THL:n selvitys.
19. maaliskuuta 2025
Kalassa on paljon terveelliseksi tiedettyjä omega-3-rasvahappoja, jotka voivat hillitä tulehdusta ja MS-taudin kaltaisia tulehduksellisia sairauksia.
14. maaliskuuta 2025
Jos kehitykseen ei tule muutosta, vuonna 2050 maailman aikuisväestöstä 60 prosenttia ja lapsista ja nuorista kolmannes on ylipainoisia tai lihavia.
28. helmikuuta 2025
Asbestialtistus liitetään useimmiten keuhkosairauksiin ja keuhkosyöpään, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan se voi suurentaa myös monien ruoansulatuskanavan syöpien vaaraa.
26. helmikuuta 2025
Neljä tuntia päivittäin erilaisia digitaalisia laitteita käyttäville lapsille kehittyy likinäköisyyttä kaksi kertaa todennäköisemmin kuin niille, joiden ruutuaika oli vähäinen.
25. helmikuuta 2025
Tuoreen tutkimuksen mukaan palkokasvien lisääminen ruokavalioon parantaa kokonaiskolesterolia ja pienentää LDL-kolesterolin pitoisuuksia jo kuudessa viikossa.
18. helmikuuta 2025
Sosiaalinen kanssakäyminen, vapaaehtoistyö, matkustelu ja vaikkapa bingon pelaaminen säännöllisesti voivat tuoreen tutkimuksen mukaan lykätä muistisairauksien alkua viidellä vuodella.
17. helmikuuta 2025
Tuoreen kotimaisen tutkimuksen mukaan nettiterapia on varteenotettava ja edullinen vaihtoehto lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa.
10. helmikuuta 2025
Iltavirkuilla lapsilla on taipumus epäterveellisempään ruokavalioon ja painon nousuun myöhemmin. He kokevat myös enemmän sosiaalista jetlagia.
Show More